Mmmm,,,




måndag 17 oktober 2011

Soppan av det som (nästan) alltid finns hemma och något till.

Marit som delar med sig denna gång. Var nere i Halland hos svärmor förra veckan och blev bjuden på denna matiga och smakrika soppa en regnig och kylig oktoberkväll. Till denna goda soppa fick vi nybakt bröd.


5 potatisar
2 paket bacon
1 purjolök
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
5 dl hönsbuljong
1 dl grädde
2 msk mjöl
4 dl mjölk
Peppar och lite persilja

Skär potatisen i bitar, strimla bacon och all lök och fräs i en stor kastrull med en rejäl klick smör. Häll sen på buljongen, låt koka upp och puttra på svag värme i 15 minuter. Vispa ut mjölet i mjölken för att sen hälla i det i kastrullen. Låt allt koka upp och sjuda i tio minuter. Smaka av med peppar och strö på hackad persilja till servering.


Tror för övrigt att denna soppa kommer smaka väldigt bra i en snödriva i vinter. Het och god!


Bjöd två vänner på denna soppa härom kvällen. På grund av tidsbrist kunde jag inte baka gott bröd till utan istället gjorde jag matmuffins med fetaost och soltorkade tomater. Till dessa (som gick väldigt snabbt att göra) behövs:


5 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 tsk oregano
½ tsk salt
2 ägg
3 dl naturell yoghurt
3 msk olivolja
75 g smulad fetaost


Fyllning och topping
75 g tärnad fetaost
½  burk strimlade soltorkade tomater


Rör ihop mjöl, oregano, havregryn, bakpulver och salt. Vispa äggen lätt och blanda med yoghurten och oljan. Smula fetaost, rör ihop allt tillsammans med hälften av de soltorkade tomaterna och ha sen i muffinsformar. Grädda i 225 grader i 20-25 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar